arrow-down mail angle-right logo-erasmus logo-erasmus-split section-triangle icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-arrow-down-long icon-circle-arrow-right icon-marker icon-directions close icon

Desiderius Erasmus

Erasmus is een van de grootste filosofen en geleerden aller tijden. Zijn boeken hebben grote invloed gehad op de wereld waarin we nu leven. Toch kennen veel mensen vaak alleen zijn naam. Hoogste tijd om eens kennis te maken!

Man van Taal

Taal vindt Erasmus enorm belangrijk. Alleen als je een taal goed beheerst, kun je anderen goed vertellen wat je denkt. Maar een taal goed leren gaat niet vanzelf. Je moet de regels kennen en zo veel mogelijk woorden. Pas dan kun je precies duidelijk maken wat je bedoelt.

 

Puur geloven

Erasmus is een diepgelovige christen, maar hij heeft kritiek op de kerk. Geloof is uiteindelijk een persoonlijke overtuiging, vindt hij. De kerk kan je leiden, maar mag je niet dwingen. Geloof moet gaan om de bron (voor Erasmus de Bijbel) en de gelovige mens. En geloof moet mensen verbinden, niet tegen elkaar opzetten.

Iedereen een Goed Mens

Erasmus wil mensen beter maken, want hij wil dat mensen beter met elkaar samenleven. Hij schrijft over vrijheid, over respect, over vrede. Heel belangrijk is volgens Erasmus dat je verder komt als je met elkaar in gesprek gaat en blijft. Durf kritiek te geven en te krijgen. Laat elkaar nadenken. Dat helpt om beter met elkaar samen te leven.

Erasmus in Rotterdam

Erasmus is de beroemdste Rotterdammer. Overal kom je hem tegen: een brug, een universiteit en een ziekenhuis zijn naar hem vernoemd, en nog veel meer. Waarom eigenlijk? Erasmus is hier geboren. Altijd noemt hij zich ‘Erasmus van Rotterdam’ in zijn boeken en brieven. Rotterdam is trots op Erasmus. Standbeelden, gedenktekens, citaten: op deze kaart zie je waar Erasmus is te vinden.

Lees meer over Erasmus en Rotterdam

 • Geboortehuis Erasmus

  Erasmus is geboren in Rotterdam aan de Nieuwe of Wijde Kerkstraat. Op deze plek staat vanaf 28 oktober 2016 een monument om Erasmus te eren.

  Grotekerkplein

 • Standbeeld van Erasmus

  Sinds 1622 staat dit bronzen standbeeld van Erasmus in het centrum van Rotterdam. Het is ontworpen door Hendrick de Keyser.

  Grotekerkplein

 • Laurenskerk

  Erasmus is geboren naast de Laurenskerk. In de kerk vind je informatie over Erasmus en over de oude kerkbibliotheek uit 1604.

  Grotekerkplein

 • Centrale Bibliotheek Rotterdam

  Hier vind je niet alleen ’s werelds grootste verzameling boeken van en over Erasmus, maar nog veel meer. Bijvoorbeeld de Erasmus Experience.

  Hoogstraat/Binnenrotte

 • Markthal: De Tijdtrap

  Een permanente tentoonstelling van archeologische voorwerpen gevonden tijdens de bouw van de Markthal. Samen vertellen ze het verhaal van deze plek.

  Binnenrotte/Blaak

 • Museum Boijmans Van Beuningen

  Met een unieke verzameling oude en moderne beeldende kunst en spectaculaire tentoonstellingen over allerlei onderwerpen. Ook een portret van Erasmus gemaakt rond 1530.

  Museumpark

 • Erasmus MC

  Universitair medisch centrum verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Elk jaar viert het Erasmus MC de Lof der Geneeskunde, genoemd naar een boek van Erasmus.

  's-Gravendijkwal

 • Erasmusbrug

  Deze brug over de Maas heeft als bijnaam De Zwaan. Geopend in 1996 en ontworpen door Ben van Berkel. Erasmus was een bruggenbouwer, maar deze brug heeft hij niet gemaakt!

  Coolsingel/Maas

 • Erasmus Universiteit Rotterdam

  Een internationale universiteit die stevig is verankerd in de stad en regio Rotterdam. Op de campus Woudestein vind je kunst over Erasmus in woord en beeld.

  Burgemeester Oudlaan

 • Maritiem Museum

  Hier vind je een beeld van Erasmus dat als hekbeeld diende op het schip De Liefde, dat in 1600 als eerste Nederlandse schip in Japan aankwam.

  Coolsingel/Blaak

 • Museum Rotterdam

  Dit museum bewaart het culturele erfgoed van Rotterdam: meer dan honderdduizend voorwerpen in alle soorten maten. Ook over Erasmus.

  Rodezand/Meent

 • Stadsarchief

  Het Stadsarchief bewaart boeken, kaarten, foto's, prenten, tekeningen, films en nog veel meer over de geschiedenis van Rotterdam—en dus ook over Erasmus.

  Hofdijk

 • Rotterdam Info

  Het vertrekpunt voor informatie over Rotterdam in al zijn facetten: kunst & cultuur, architectuur, festivals & evenementen, attracties en de mooiste plekken.

  Coolsingel 114

 • Erasmiaans Gymnasium

  Het oudste gymnasium van Rotterdam. De school bestond al in 1328 en is in 1842 naar Erasmus vernoemd. In het gebouw is allerlei kunst over Erasmus te zien.

  Wytemaweg

 • SS Rotterdam

  Dit stoomschip uit 1959 van de Holland-Amerika Lijn is nu een hotel met uitzicht op de skyline van Rotterdam. In een van de zalen vind je kunst over Erasmus’ Lof der Zotheid.

  Maas/3e Katendrechtsehoofd

 • Stadhuis

  In het Stadhuis uit 1920, gebouwd in Beaux-Arts stijl, worden rondleidingen gegeven. Je vindt er ook kunst over Erasmus.

  Coolsingel

Meer Desiderius Erasmus

 • Erasmuspagina van Bibliotheek Rotterdam

  Startpagina voor wie betrouwbare informatie over Erasmus en de Erasmuscollectie van Bibliotheek Rotterdam zoekt

  Lees meer
 • Digitale Erasmusetalage van de Bibliotheek Nederland

  Kom meer te weten over allerlei facetten van Erasmus

  Lees meer
 • Erasmus Center for Early Modern Studies Rotterdam

  Uitgebreide informatie over Erasmus en Rotterdam 1500-1750 voor liefhebbers en kenners

  Lees meer
 • Schatkamer Erasmus van Bibliotheek Rotterdam

  Portret van veel boeken van Erasmus uit de Erasmuscollectie van Bibliotheek Rotterdam

  Lees meer

Partners